Hoppa till innehåll

Vad är empati i Skalins (SD) sinnesvärld?

11 juni 2013

Tack Johhny Skalin för att du visar att du förstått den alarmerande situationen i Syrien och att du är medveten om att det är från Syrien vi tar emot flest flyktingar. Synd bara att du inte förstått skälet till att människor flyr. Människor flyr inte till något de flyr undan något och hamnar där de tas emot. (Se SD artikel)

I klassisk SD-manér hänvisar Skalin i sin artikel till olika siffror och statistik, ett vanligt tillvägagångssätt i den sverigedemokratiska retoriken. Han börjar med att nämna att det inte råder någon reseavrådan från Utrikesdepartementets sida i hälften av de femton vanligaste ursprungsländerna som människor flytt ifrån till Sverige. Med reseavrådan menas att man avråder svenskar från att resa till ett visst land eller område. Men det behöver inte betyda att alla dessa länder är fredliga och följer mänskliga rättigheter. I Ungern till exempel, som är ett populärt semestermål, utsätts romer för en utbredd och allvarlig rasism med våldsamma undertoner.

Att striderna i Somalia längre inte är så täta stämmer men situationen i landet är fortfarande, enligt Migrationsverket, svår och instabil och skälen att fly därifrån fortfarande starka. 2011 drabbades landet av den svåraste torkan på 60 år och ett land som har härjats av inbördeskrig sedan 1991 tar långt tid att bygga upp. Så Skalin, att enbart hänvisa till Migrationsverket, UD eller hjälporganisationen ADRA:s uttalanden håller inte som argumentation för vilka länder som människor ska ”få” fly ifrån eller inte enligt dig.

Miljöpartiet håller med dig om att det är bra att lägga resurser på bistånd, men att ställa flyktingmottagande mot bistånd springer snarare ur främlingsfientlighet än ur ekonomisk logik. Att personer får stanna i Sverige betyder inte att Sverige inte kan ge ett generöst bistånd. Det är nu vi kommer till själva kärnan i Sverigedemokraternas retorik. Att söndra det svenska samhället genom att ställa olika sociala gruppers härkomst mot varandra är att sakna empati. Och att göra det i den svenska nationens namn, som i sig är en produkt av århundraden av kulturell mångfald från alla världens hörn, är ett talande exempel på den tankevurpa ni Sverigedemokrater gör.

För att hjälpa människor i nöd på alla fronter, som det empatiska parti vi är, arbetar Miljöpartiet för ett starkt FN som ska vara en central aktör för fred och mänskliga rättigheter. Vi arbetar för att rika resursstarka länders dominans i FN-systemet måste brytas och att de ekonomiskt svaga länderna ges en starkare röst. Det handlar inte bara om att öka stödet till FN:s flyktingorgan UNHCR, utan att också stärka FN:s roll i världen.

Miljöpartiet vill se en värld där man sätter mänsklig säkerhet före territoriell säkerhet. Det är bristen på demokrati och mänskliga rättigheter som skapar konflikter. Vi vill satsa på att investera i förebyggande och fredsfrämjande insatser, samt på aktörer som arbetar med fredlig konflikthantering.

Vi frågar oss inte hur mycket invandring Sundsvall tål, utan hur mycket utanförskap Sundsvall tål.

Angel Villaverde (MP), KF–gruppledare
Maria Algotsson (MP), ledamot i socialnämnden
Agnes Johansson, språkrör Grön Ungdom Sundsvall

No comments yet

Lämna en kommentar