Hoppa till innehåll

Vi tror på minimalt hushållsavfall i framtiden

30 september 2013

Vi i Koalitionen i Sundsvall fortsätter vårt hårda arbete med att göra Sundsvalls kommun hållbar. Förutsättningarna för att hushållen själva i större utsträckning ska kunna avfallssortera måste förbättras. Därför tar vi nu fram en ny tillspetsad avfallsplan (från 2015).

I motsats till den gamla avfallsplanen som beskriver hur avfall ska tas om hand, ska den nya bidra till att avfall överhuvudtaget inte uppstår. Bakgrunden till denna förändring är förstås en allmänt ökad insikt om nödvändigheten av ett hållbart samhälle. Mängden avfall som vi slänger per person har från 1900-talet början ökat från 25–30 kilo per år till 500 kilo (år 2011). Det är förstås inte hållbart.

Att minska avfall är därför ett prioriterat område och det lyfts fram i såväl EU:s avfallshierarki som Naturvårdsverkets föreskrifter och i den nationella avfallsplanen. Genom att minska avfall spar vi på energi, minskar utsläpp av växthusgaser och hushåller med jordens ändliga resurser. Vi har alltså både pengar och miljö att tjäna på en smartare konsumtion.

Det avfall som vi ändå kastar ska vi också samla in på ett bättre sätt. I den nationella avfallsplanen refereras EU:s mål för år 2020. Den säger att återanvändningen och materialåtervinningen för åtminstone papper, metall, plast och glas från hushåll då ska ha ökat till minst 50 procent. Även återvinning av matavfall kan räknas in i målet. Sundsvalls mål är förstås att vara minst lika bra som resten av Europa, eller bättre.

För att nå detta mål behöver bland annat förutsättningarna för fastighetsnära insamling förbättras i Sundsvall. Det ska därför utredas. Tanken med en sådan form av insamling är att hushållen ska kunna sortera sitt avfall hemma utan att behöva transportera det till en återvinningsstation. På detta sätt vill vi också minska nedskräpningen i Sundsvall. Det är ett nationellt mål som gäller i hela landet.

Nedskräpning är den enskilda fråga som under avfallsplanens remisstid engagerat mest, och i planen föreslås en satsning med en miljon kronor årligen för ett systematiskt arbete mot nedskräpning. I detta sammanhang behövs samordnade insatser vid skötseln av våra parker och gator.

Alla partier i Sundsvall, som gemensamt antagit kommunens hållbarhetsmål, uppmanas att i det kommande budgetarbetet under våren 2014, inarbeta finansieringen för ett antal föreslagna förändringar i den nya avfallsplanen. Är du nyfiken på hållbarhetsmålen gå in på Youtube och sök på orden RIKARE och Sundsvall så får du se en film.

Hållbarhetsfrågor är allas vårt ansvar, oavsett vilka som styr Sundsvall efter nästa val.

SverkerSverker Ottosson (MP), Kommunalråd

No comments yet

Lämna en kommentar